Kulturopplevelse

Simenstad gård i Ringsaker 

I forrige uke var jeg på pressetur til Mjøstraktene i regi av Pilegrimssenteret på Hamar.  Vi var fem journalister og bloggere som ble tatt med til noe av det beste Ringsaker og Stange kommuner har å by på langs Pilegrimsleden, turveien til Nidaros. Helt siden Middelalderen har tusenvis av mennesker gått hele eller deler av denne veien mellom Oslo og Trondheim. I løpet av de siste årene har populariteten økt, også blant utenlandske turister som ønsker å oppleve Norge på “saktemåten”. Områdene langs leden har fått nytt søkelys på seg, inkludert de mange hyggelige overnattingsstedene og severdighetene som vandrerne møter langs veien.

Simenstad gård, Ringsaker, Norway

Første stopp var Simenstad gård hvor vertinne og gardsfrue Brit Skurdal Braastad tok hjertelig imot oss. Hun hadde dekket et overdådig bord, og fortalte oss litt om hva de de spiste i Middelalderen. Gården er åpen for alle i førjulstiden, med blant annet julebord og konserter. På søndager er det gårdskafé og åpen butikk med varer fra gården og traktene rundt.

Simenstad gård, Ringsaker, Norway

Allerede på trappa fikk vi med oss noen gjør-det-selv-tips om hvordan vi lager kreativ julepynt med epler. En ståltråd gjennom røde vinterepler blir til en dekorativ og flott krans, som trives best ute.

Simenstad gård, Ringsaker, Norway

Hemmeligheten bak denne er at du trer en ring av ståltråd gjennom de nederste eplene, slik at alle de andre løse ligger stødig oppå.

Simenstad gård, Ringsaker, Norway

Det var så hyggelig å komme inn i et julepyntet hus med fyr på peisen i entréen, og varme fra en gammel klebersteinsovn.

Simenstad gård, Ringsaker, Norway

Den lille gårdsbutikken har  flatbrød, vørterkake, urtesalt og bisp (eplegløgg).

Simenstad gård, Ringsaker, Norway

I kjøkkenet var forberedelsene til middelaldermåltidet i full gang. Flatbrød, svinekam, varmrøkt sik, urtegravet sik, sylte og sennep er blant rettene vi fikk smake.

Simenstad gård, Ringsaker, Norway

Brits koselig kjøkken var julepyntet og innredet som i 1920, med kjøkkenet til favorittforfatteren Sigrid Undset som mal.

Simenstad gård, Ringsaker, Norway

Lingardinene er vevd opp etter samme mønster som Brits farmor vevet på 1920-tallet.

Simenstad gård, Ringsaker, Norway

Eksotiske krydder som kanel, nellik og kardemomme ble mye brukt i Middelalderen, og urtene kvann, bjørnerot og løpstikke dyrker gardsfrua selv i kjøkkenhagen utenfor.

Bjørnerot på Simenstad gård, Ringsaker, Norway

Bjørnerot minner om dill i utseende, men har en aromatisk og karrilignende duft.

Brit Braastad, Simenstad gård, Ringsaker, Norway

– Byggryn kan du blande med rødbete, og få “julete” og knallgodt tilbehør til middagen, forteller Brit.

Simenstad gård, Ringsaker, Norway

En trapp opp ligger salen og stuene, hvor vi spiste. På vei opp finner vi familiens bunader til pynt, dekorativt og flott.

Simenstad gård, Ringsaker, Norway

Vertinnen hadde dekket vakkert bord med juleservise og serverte egen rabarbrasaft i glassene. Hun har 25 sorter i hagen.

Mjølkegrynsuppe på Simenstad gård, Ringsaker, Norway

Vi startet måltidet med tradisjonsretten “mjølkegrynssuppe” fra Gudbrandsdalen, som er som en risengrynsgrøt, men laget på byggryn istedenfor ris. Smakfullt og godt, og gir litt mer smak enn risengryn, og er verdt å teste ut.

Simenstad gård, Ringsaker, Norway

Gården er fra slutten av 1700-tallet, og har mange originale detaljer som fløydører, jernovner og veggmalerier.

Etasjeovn, kobberkjeler og gyldenlærstoler bidrar til en god atmosfære i huset.

Brit Skurdal Braastad, Simenstad gård, Ringsaker, Norway

Desserten ble servert i den grønne storstua. Vi fikk smake gode fiken, honningkake, peppernøtter og eple- og mandelpudding.

Simenstad gård, Ringsaker, Norway

Her er malingen original fra 1700-tallet.

Simenstad gård, Ringsaker, Norway

Simenstad bugner av små, fine detaljer, også fra vår moderne tid. Jeg kom i skikkelig julestemning av disse små, strikkede nissene som titter ut på juletreet og utsikten til Mjøsa. Kroppene er laget av champagnekork, og lue og genser er strikket og tredd utenpå.

Artisjokk som dekor, Simenstad gård, Ringsaker, Norway

Artisjokk som borddekorasjon var også en av mine favoritter.

Simenstad gård, Ringsaker, Norway

Vi måtte dra videre til Prøysenhuset og takket for oss. Du kan lese mer om oppholdet på Simenstad på bloggen til Elizabeth Lingjærde, Gull i munn: “Historisk julemat fra Hedmarken”. Blogginnlegg om Prøysenhuset kan du lese her: Prøysenhuset på Rudshøgda.

5 replies »

Leave a Reply to Brit S Skurdal Braastad Cancel reply