Hedmark

Atlungstad brenneri ved Mjøsa

I et fredet, gammelt teglsteinshus fra 1855 ved Mjøsas bredd ligger Atlungstad brenneri. Her, idyllisk plassert med utsikt til Nes og Helgøya, produseres det årlig 25 000 liter sprit.

I dag kl 12 kan du oppleve hesteekvipasjer og lasskjørere i ulveskinnspelser som drar avgårde med årets lasskjørerdram. For 11. året på rad tar Hedemarken Lasskjørerlag fatt på den 30 mil lange turen til Rørosmartnan.

lasskjoreratlungstad

7 hesteekvipasjer drar avgårde på vei mot Røros, her fra fjorårets start på Atlungstad.. Foto: Rolv Amdal

Med seg i hestesleden har de årets dram fra Atlungstad. Som skal overrekkes ordføreren i Røros når de kommer frem etter sin ti dagers tur gjennom Østerdalen.  De lover både en kaffekopp og herlig lasskjørerstemning til alle som møter opp og vinker dem farvel.

Atlungstad brenneri, Stange, Hedmark

Jeg fikk en sniktitt innom brenneriet da jeg deltok på pressetur i regi av Pilegrimssenteret på Hamar i november. Guiden vår, Fridthjof Platou, viste spritproduksjonens ulike stadier. Helt fra poteten kommer inn, tar turen innom sprit- og destillasjonsapparatet og til slutt ender som akevitt på fat i kjelleren.

Atlungstad brenneri, Stange, Hedmark

Den 95 meter lange dampskipsbrygga imponerte. Den er laget på samme vis som på 1800-tallet, og tar imot både Skibladner og andre besøkende.

Atlungstad brenneri, Stange, Hedmark

Dronningen åpnet den i fjor i anledning 160-årsjubileet.

2016-11-29-14-44-59

Krydder må til for å lage en god dram.

2016-11-29-14-45-12

Kardemomme, muskat, anis, kanel og vanilje……..alle kjente krydre i en akevitt.

Atlungstad brenneri, Stange, Hedmark

Brenneribygningen er bygget i rød tegl, som var typisk for industribygg i siste del av 1800-tallet. Sjekk den høye spritkolonnen på 15 meter og fabrikkpipen som rager 30 meter over bakken.

Atlungstad brenneri, Mjøsa

En gledelig overraskelse møtte oss i kjelleren. Kokken Tommy Østhagen er i gang med et skinkeeksperiement, og ønsker å utvikle verdens beste norske spekeskinke med et hint av akevitt i smaken. Her, i dunsten fra fatene henger de i to år før vi får vite svaret på det. Gleder meg til å smake!

Flere kjente akevitter lå og modnet seg i kjelleren.

Platou er representant for venneforenigen til brenneriet, og lot oss få smake noen av akevittene i direksjonsrommet.

Atlungstad brenneri, Mjøsa

Ikke bare innholdet som var svært ulike, etikettene også. Medisinflasken til venstre er designet av en illustratør fra Australia via nettjenesten 99design.com. Takk for visitten og smaksprøvene!

 

Leave a Reply