Pilane skulpturpark på øya Tjörn i Bohuslän

På roadtrip til Sverige i august besøkte vi Pilane skulpturpark. For en flott opplevelse! Utstyrt med et turkart i hånden fulgte venninnen min og jeg den lille stien mellom de enorme statuene som var plassert ute i den Bohuslänske naturen.

Hesteskulptur i Pilane på Tjörn 2017, Bohuslän, SverigeMajestetiske og fem meter høye “Syrian horse” i metalltråd er laget at den tidligere flyktningen Mohannad Soleman, som nå er bosatt i Gøteborg.  Anna av Jaume Plensa i Pilane på Tjörn 2017, Bohuslän, Sverige

Turens absolutte høydepunkt var “Anna”. Vi så henne fra alle steder i parken, og ble  trukket mot henne uansett hvor vi gikk.  Et 14 meter høyt mesterverk i glassfiber og marmorpulver var plassert på en topp med vid utsikt over skjærgården. Hodet er laget av den kjente spanske kunsteren Jaume Plensa.

"Breaking Through" av svenske Martin Sjöberg.

“Breaking Through” av svenske Martin Sjöberg.

Lyng i Pilane skulpturpark på Tjörn, Bohuslän, Sverige

Stiene gikk gjennom enger av lyng, gress og markblomster.

Trapp i Pilane skulpturpark på Tjörn, Bohuslän, Sverige

Og praktiske, nesten skulpturelle trapper var lagt ut der hvor terrenget krevde det.

Magdalena Abakanowicz i Pilane skulpturpark på Tjörn, Bohuslän, Sverige

Polske Magdalena Abakanowicz har laget 10 monumentale jernskulpturer “Ten seated figures” som sto plassert i ring. Hver enkelt målte tre meter, og veide 2 tonn.

Magdalena Abakanowicz "scull" i Pilane skulpturpark på Tjörn, Bohuslän, Sverige

Ringen skimtes her i bakgrunnen, og til høyre er hennes andre skulptur  – “Scull” i bronse. Lett å forveksle med naturlig stein.

Pia Hedstöm "Life Capsule" Pilane skulpturpark, Tjörn, Sverige

“Life capsule” av Pia Hedström.

Pilane heritage får på Tjörn, Bohuslän, Sverige

Sauen Shauns søte fettere beitet fritt i parken og fungerte til tider som effektive gressklippere.

Steingjerde i Pilane skulpturpark på Tjörn, Bohuslän, Sverige

Skulpturparken i Pilane ble åpnet i 2007, og i 2017 kåret avisen The Guardian den for en av de ti beste i Europa. Listen “10 of the best scupture parks in Europe” har også Vigelandsparken og Lousiana i København som vinnere.

Personlig synes jeg parken bidrar til å gjøre kunst litt mer tilgjengelig for alle. Særlig for dem som ikke liker museer eller gallerier. Her var det alt fra ungdommer på piknik, småbarnsfamilier med barnevogner og pensjonister om hverandre. Noen gikk bare på tur, mens andre nøt kunsten mer inngående.

Parken ligger på øya Tjörn utenfor Uddevalla, circa tre timers kjøring fra Oslo.

Jeg har ikke sett noe lignende i Norge. Vi har Ekebergparken, men mangler en park på et stort øde område – gjerne på fjellet eller ved havet. Synes noen burde ta opp idéen. Vi som har så mye plass. Enn så lenge får vi ta turen til Sverige og nyte friluftsgalleriet der.

Blomstrende lyng i Pilane skulpturpark på Tjörn, Bohuslän, Sverige

Leave a Reply